Οικολογία

10 Tips για να γίνεις πιο οικολογικός στην καθημερινότητα σου

10 Tips για να γίνεις πιο οικολογικός στην καθημερινότητα σου

Γιατί να επιλέξει κάποιος οικολογικούς τρόπους για να ζει; Η ανάγκη για αλλαγή είναι πολύ μεγάλη. Αλλάζουμε και εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι  και σιγά σιγά κατανοούμε το πρόβλημα και την αλλαγή  προς την οικολογία που θέλουμε να κάνουμε  για το καλό όλων. Πλέον  είναι ορατή η καταστροφή που όσο πάει γίνεται μεγαλύτερη. Γιατί να μην προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο; Είναι πολύ όμορφο να υπάρχει οικολογική συνέιδηση. Σημαίνει ότι νοιάζεσαι για το δικό σου το μέλλον σου, αλλά  και των επόμενων γενεών επίσης.  Παρακάτω θα σας αναφέρουμε 10 οικολογικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να μην επιβαρύνετε τόσο πολύ το περιβάλλον. 

1. Ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση είναι ένα σημείο αναφοράς στην περίπτωση   που θέλει κάποιος  να κάνει μία οικολογική στροφή στην ζωή του. Τόσο σημαντική για τον άνθρωπο όσο  και για ολόκληρο το οικοσύστημα. Αν μπορούσαμε όλοι μαζί  να σκεφτούμε το μέλλον μας και τα αρνητικά που απορρέουν από την συνεχή παραγωγή του  πλαστικού και  των διαφόρων άλλων υλικών που αγοράζουμε καθημερινά, σε συνδυασμό την μη ανακύκλωση τους θα καταλάβουμε πως πρέπει να κάνουμε την αρχή. Μην πετάτε τα σκουπίδια σας όλα μαζί. Ξεχωρίστε τα και επιλέξτε τους κάδους για τα ανακυκλώσιμα. Ανάλογα με τι γράφει ο κάδος πετάμε και την ανάλογη συσκευασία σε αυτόν. Όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας τρόπος ζωής και δείχνουμε τον σεβασμό μας στον άνθρωπο και σε όλο το οικοσύστημα.

2. Εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε καθημερινή βάση αποτελεί μία κλασική οικολογική λύση ώστε να γίνουμε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάθε ένα σπίτι ξεχωριστά αν μειώσουμε το ρεύμα που χρησιμοποιούμε θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Αφού ως γνωστόν η ενέργεια για να παραχθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα. Προσπαθήστε να σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε. Η συνήθεια αυτή που είναι ανοιχτά χωρίς λόγο είναι τελείως αντιοικολογική. Σε σχέση με άλλες ηλεκτρικές συσκευές σας προτείνουμε να τις ανάβετε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα προσπαθήστε να δροσίζετε  όσο μπορείτε το σπίτι σας τους θερινούς μήνες ανοίγοντας τα παράθυρα και όχι το κλιματιστικό.

3. Πείτε όχι στα πλαστικά και στις  συσκευασίες μιας χρήσης.

Λέμε όχι στις σακούλες μιας χρήσης όπως και στα καλαμάκια στα ξυραφάκια μιας χρήσης  και σε πολλά άλλα  τέτοια είδη. Κάθε φορά που θα χρειάζεστε κάτι αντίστοιχο, είναι καλύτερο να αγοράζετε κάποιο προϊόν που θα έχει μεγαλύτερο  χρόνο ζωής ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές ή προϊόντα που μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε. Αγοράστε σακούλες επαναχρησιμοποιούμενες ή μπουκάλια μεταλλικά αντί για πλαστικά σε περίπτωση που θέτετε να έχετε νερό εκτός σπιτιού.

4. Επιλέξτε νερό βρύσης σε συνδυασμό κάποιου φίλτρου.

Επιλέξτε κάποιο καλό φίλτρο για το νερό που πίνετε στο σπίτι σας. Έτσι θα έχετε πόσιμο νερό και θα απαλλαγείτε από την αγορά εμφιαλωμένων νερών. Τα εμφιαλωμένα νερά συσκευάζονται σε πλαστικά μπουκάλια. Αυτό είναι άκρως αντιοικολογικό και το πλαστικό επίσης δεν φημίζονται  για την καταλληλότητα του. Ένα φίλτρο μπορεί να είναι ακριβό για αρχή αλλά γίνεται απόσβεση με τον καιρό. Εκατομμύρια μπουκαλάκια πετάγονται κάθε χρόνο και  πολλά από αυτά καταλήγουν στα χερσαία εδάφη και στους ωκεανούς μας. Αυτό δεν το θέλουμε. Ας αρχίσουμε σιγά σιγά να απαλλαγόμαστε από το πλαστικό.

5. Προτιμήστε συνοικιακά και τοπικά σούπερ μάρκετ.

Ναι η επιλογή αυτή είναι πιο οικολογική. Αυτό διότι η μεταφορά όλων αυτών των προϊόντων και τροφίμων στα μεγάλα συμβατικά σούπερ μάρκετ απαιτεί πολύ μεγάλη ενέργεια και τεράστια κατανάλωση καυσίμων. Προτιμήστε τις λαϊκές αγορές και μικρά μαγαζιά της γειτονιάς σας. 

6. Μείωση χρήσης αυτοκινήτου 

Αν και πολλοί έχουμε συνηθίσει την άνεση αυτού του μέσου. Η στροφή προς εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης αποτελεί οικολογική λύση. Το ποδήλατο θεωρείται οικολογικό μέσο αφού δεν παράγει ρύπους κατά την κίνηση του. Είναι άνετο για μέρη που υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και κοντινές και μεσαίες αποστάσεις. Το ποδήλατο συνδυάζει την οικολογία την ελευθερία και την γυμναστική και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά ενός ποδηλάτου μπορείτε να προτιμήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μετρό το τραίνο το τραμ και πολλά λεωφορεία δεν παράγουν ρύπους όπως παλαιότερα. Αυτό γιατί χρησιμοποιούν το ρεύμα για να κινηθούν.

7. Εξοικονόμηση νερού 

Πόσο σημαντικό να ξοδεύουμε το νερό τόσο όσο με βάση την ανάγκη που έχουμε. Αν υποθέσουμε ότι μεγάλες  ποσότητες νερού πάνε χαμένες για ανόητους λόγους και ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα δεν έχουν πόσιμο νερό κοντά τους θα πρέπει να το σκεφτόμαστε καλύτερα. Η σπατάλη αυτή είναι επικίνδυνη. Το μέλλον είναι λίγο δυσοίωνο αφου η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει λειψυδρία και ερημοποίηση κάποιων περιοχών.  Για αυτό προτείνουμε κατανάλωση νερού με μέτρο. Για παράδειγμα μπορείτε να κλείνετε την βρύση καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας ή το νερό που μένει σε μία λεκάνη από το  καθάρισμα του σπιτιού να  διοχετεύεται στο καζανάκι της  τουαλέτας η  να το ρίχνετε στον κήπο σας αν δεν έχει επιβλαβή καθαριστικά.

8. Μείωση κατανάλωσης κρέατος.

Όσο ο πληθυσμός της γης αυξάνεται τόσο η ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος μεγαλώνει. Η παραγωγή κρέατος μολύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα μας εξαιτίας των ρύπων. Η εκτροφή μεγάλων ποσοτήτων βοοειδών είναι υπεύθυνη για την  αποψίλωση,  την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αερίων  και για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Προτιμήστε να τρώτε πιο συχνά  φρούτα και λαχανικά καθώς είναι μία πιο οικολογική λύση.

9. Οργανικά και βιώσιμα αγαθά

Προσπαθήστε να αγοράζετε βιώσιμα και οργανικά αγαθά. Οι ονομασίες αυτές βοηθούν να γνωρίζεις ότι τα συγκεκριμένα αγαθά δημιουργήθηκαν με υγιή και βιώσιμο τρόπο. Τα οργανικά φρούτα και λαχανικά για παράδειγμα καλλιεργήθηκαν με οικολογικές μεθόδους και αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

10. Μείωση του πλαστικού

Μειώστε την αγορά συσκευασιών από πλαστικό. Αγοράστε προϊόντα με μειωμένη ποσότητα πλαστικού αν όχι καθόλου. Το πλαστικό όπως έχουμε πει είναι από τα πιο ρυπογόνα υλικά καθώς παράγεται τεράστια ενέργεια για να παραχθεί και  πολλοί ρύποι. Επιπλέον   χρειάζεται αμέτρητες ποσότητες νερού κάτι  το οποίο είναι φοβερά αντιοικολογικό. 

Η οικολογία είναι ένας τρόπος ζωής που επιφέρει μόνο θετικές αλλαγές. Αν αρχίσουμε να βλέπουμε τι αγοράζουμε σιγά σιγά και πόσο πολύ  επηρεάζουν αρνητικά οι συνήθειες μας  το περιβάλλον θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς με τον τρόπο μας και με  τις σωστές επιλογές να προστατεύσουμε  τον πλανήτη αυτό όσο πιο πολύ γίνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *