Οικολογία, Σπίτι

10 Οικολογικές λύσεις για το σπίτι

10 Οικολογικές λύσεις για το σπίτι

Οικολογικές λύσεις για ένα σπίτι είναι όλες αυτές οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν με σκοπό την όσο γίνεται χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επιπλέον  είναι ο έλεγχος της κατανάλωσης της ποσότητας του νερού  που ξοδεύεται μέσα στην μέρα,  και άλλες συνήθειες με οικολογικό πρόσημο  που θα αναφέρουμε στην συνέχεια. 

1. Προτίμηση ηλεκτρικών συσκευών με χαμηλή κατανάλωση.

Αγοράστε ηλεκτρικές συσκευές  που καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με άλλες που ξοδεύουν πολύ ενέργεια. Επιλέξτε συσκευές που έχουν το σήμα της υψηλής ενεργειακής κλάσης. Στο καινούργιο σας σπίτι επιλέξτε για παράδειγμα μία κουζίνα ή ένα κλιματιστικό με χαμηλή κατανάλωση.  Αν έχετε οικονομικό πρόβλημα κάντε μία καλύτερη έρευνα αγοράς, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ανάμεσα στις εταιρείες οπότε σίγουρα θα βρείτε συσκευές  σε οικονομικές τιμές.

2. Φώτα Led

Η αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με λάμπες Led είναι μία οικολογική λύση. Ο φωτισμός αυτός συμφέρει οικονομικά. Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπών με led φωτισμό σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ρεύματος κάτι το οποίο είναι τελείως οικολογικό. Η τεράστια παραγωγή ρεύματος έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον όπως γνωρίζουμε. Η μείωση κατανάλωση ρεύματος σημαίνει περισσότερος σεβασμός στο περιβάλλον.

3. Ηλιακά Panels

Ένα ηλιακό μπορεί να μειώσει αρκετά την κατανάλωση ρεύματος κατά πολύ. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να κάνετε οικονομία στο ρεύμα σας άρα και στα χρήματα που ξοδεύετε για αυτό. Ένα ηλιακό δεν θέλει συντήρηση και η διάρκεια ζωής του είναι αρκετά μεγάλη. Το ηλιακό εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Είναι μία οικολογική λύση και προτείνεται ανεπιφύλακτα.

4. Διπλά τζάμια

Τα διπλά τζάμια είναι μία οικολογική λύση που θα προσφέρει καλύτερη μόνωση στο σπίτι σας. Η έλλειψη διπλών τζαμιών επηρεάζει αρνητικά την τσέπη μας, και μας υποχρεώνει να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος. Το γυαλί είναι ένας κακός μονωτής και δεν βοηθάει στην σταθεροποίηση της θερμοκρασίας. Τον χειμώνα ειδικότερα έχουμε απώλεια της θερμότητας από τζάμια που δεν είναι διπλά. Η τοποθέτηση διπλών τζαμιών σχεδόν επιβάλλεται πλέον αν θέλουμε να έχουμε ένα σπίτι ζεστό τον χειμώνα. Έτσι με τα διπλά τζάμια  έχουμε μικρές απώλειες και λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας είναι σίγουρη με αυτή την αλλαγή. Καθώς παρέχει καλή μόνωση και έχουν ηχοαπορροφητικές ιδιότητες.

5. Επίπλωση με οικολογικά κριτήρια.

 Μία οικολογική και οικονομική λύση είναι να αγοράσετε  μεταχειρισμένα έπιπλα. Αν όχι προτιμήστε έπιπλα από μασίφ ξύλο. Και γενικά έπιπλα που είναι φτιαγμένα με οικολογικά βερνίκια και χαμηλές εκπομπές φορμαλδεΰδης. Τα  κλασσικά βερνίκια  και γενικά η επεξεργασία του ξύλου πολλές φορές έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι εκπομπές ρύπων είναι μεγαλύτερες στις περιπτώσεις αυτές. Έτσι  προσπαθούμε για το καλύτερο και επιλέγουμε οικολογικές λύσεις για το σπίτι μας σε σχέση με  παλιές αντιοικολογικές.

6. Μείωση της κατανάλωσης του χαρτιού.

Η μείωση του χαρτιού αποτελεί μία οικολογική λύση. Η ανάγκη για την διατήρηση της ισορροπίας της φύσης είναι μεγάλη. Το χαρτί προέρχεται κυρίως από το ξύλο. Και σίγουρα τα εκατομμύρια τόνοι χαρτιού που παράγονται κάθε χρόνο σημαίνει αποψίλωση και καταστροφή ολόκληρων δασικών περιοχών. Ας μειώσουμε την κατανάλωση του χαρτιού στην καθημερινότητα μας όσο πιο πολύ γίνεται. Ευτυχώς το διαδίκτυο μας προσφέρει πολλά πράγματα πλέον. Ένα από αυτά είναι να μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ότι έγγραφο θέλουμε σε ψηφιακή μορφή. Για παράδειγμα τα εισιτήρια παντός είδους θα ήταν  καλό να μην τα εκτυπώνουμε, όπως και  άλλα έγγραφα που μπορούμε να τα κρατήσουμε στο κινητό μας ή στον υπολογιστή μας. Το χαρτί μπορεί να βιοδιασπάται εύκολα αλλά η παραγωγή του επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα στον πλανήτη μας.

7. Αλλάξτε το παλιό καζανάκι.

Τα παλαιά καζανάκια έχουν ένα κουμπί που ρίχνει το νερό. Τα καινούρια καζανάκια έχουν 2 κουμπιά. Το ένα για την ρίψη περισσότερου νερού και το άλλο για την ρίψη λιγότερου. Αυτός ο μηχανισμός  εξοικονομεί πάρα πολλά λίτρα νερό τον χρόνο. Το νερό είναι από τα πολυτιμότερα  αγαθά. Γιατί να μην βοηθήσουμε και εμείς ο καθένας μας  ξεχωριστά ώστε να μειώσουμε αυτή την σπατάλη νερού που μόνο κακό κάνει στον πλανήτη μας; Ελέγχουμε τις ποσότητες του νερού που καταναλώνουμε όχι μόνο στο μπάνιο αλλά και στην κουζίνα και στην αυλή μας για περισσότερη οικονομία νερού και χρημάτων.

8. Αξιοποίηση αντικειμένων

Όταν έχουμε να καθαρίσουμε κάποιον χώρο ή να τακτοποιήσουμε  για παράδειγμα μία ντουλάπα θα πρέπει να δούμε τι από τα αντικείμενα που έχουμε είναι ακόμη χρήσιμα για να τα κρατήσουμε και ότι άλλο είναι περιττό  να το αποχωριστούμε. Όμως στα σκουπίδια είναι καλό να πετάμε πραγματικά σκουπίδια. Και όχι πράγματα που θα μπορούσε κάποιος άλλος τα να χρησιμοποιήσει και να του φανούν χρήσιμα. Πράγματα που τα θεωρούμε άχρηστα κάποιος άλλος μπορεί να τα θεωρεί χρήσιμα. Η υπερκατανάλωση σίγουρα ευθύνεται πολλές φορές στο να έχουμε τόσα πράγματα που εν τέλει δεν τα είχαμε ανάγκη και ξαφνικά θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε. Αγοράζουμε τόσο όσο ανάλογα με τις ανάγκες μας 

9. Φίλτρα νερού

Τα φίλτρα νερού συμφέρουν τόσο πολύ διότι με αυτόν τον τρόπο δεν αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια. Χωρίς φίλτρο σίγουρα η αγορά μπουκαλιών είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν ένα μεγάλο ποσοστό αγόραζε φίλτρο αντί για πλαστικά εμφιαλωμένα μπουκάλια σίγουρα θα είχαμε μία θεαματική μείωση του πλαστικού άρα και των επιβλαβών εκπομπών που έχουμε από την παραγωγή του καθώς και την μείωση των σκουπιδιών στο περιβάλλον.

10. Φυσικά ή οικολογικά καθαριστικά 

Τα φυσικά καθαριστικά μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό σπίτι χωρίς να ρίχνουμε στην αποχέτευση όλα αυτά τα τοξικά πλέον απόβλητα που μόνο βλαβερά συστατικά περιέχουν και στο τέλος  απορρίπτονται και διοχετεύονται στο περιβάλλον. Τα οικολογικά καθαριστικά από την άλλη είναι και αυτά φιλικά προς το περιβάλλον όσον αφορά την χρήση τους απλά η συσκευασία τους είναι πλαστική κατα βάση. Σε αυτήν την περίπτωση οι άδειες πλαστικές συσκευασίες πρέπει να απορρίπτονται στον κλάδο ανακύκλωσης για τα  πλαστικά.

Ο οικολογικός τρόπος ζωής αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται συνήθεια από ένα ποσοστό ανθρώπων. Είναι σχεδόν μία νοοτροπία για ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί να ζούμε το παρόν αλλά είναι πολύ σημαντικό να οραματιζόμαστε το μέλλον. Το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και το μέλλον του πλανήτη μας. Οικολογία σημαίνει σεβασμός προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον. Αν το συνειδητοποιήσουμε γρήγορα    οικολογικός τρόπος ζωής είναι το μέλλον. Η ανάγκη για  ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον είναι μεγάλη. Οικολογικές λύσεις υπάρχουν  και είναι πολλές, απλά ένα πλάνο και κάποια χρήματα για αρχή μπορούν να κάνουν ένα σπίτι οικολογικό και με τον συνδυασμό οικολογικών συνηθειών έχουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων και  ταυτόχρονα σεβόμαστε το περιβάλλον πάνω από όλα.


✅ Θέλεις να βοηθήσεις το περιβάλλον;
? Εμείς στο Treez.gr, φυτεύουμε δέντρα με κάθε σου παραγγελία.

♻️ Δες τα οικολογικά προϊόντα μας εδώ ? Οικολογικό Κατάστημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *