Οικολογία

Πως να διαμορφώσεις ένα οικολογικό σπίτι

Πως να διαμορφώσεις ένα οικολογικό σπίτι

Θέλοντας να μειώσουμε την ρύπανση του περιβάλλοντος βρισκουμε ολοένα και περισσότερους τρόπους για να το προστατέψουμε αλλάζοντας συνήθειες, όπως για παράδειγμα ανακυκλώνοντας συσκευασίες, μειώνοντας τις περιττές και  άσκοπες αγορές και τέλος κάτι πολύ βασικό η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας  είναι πολύ μεγάλη και  ξεκινάει από το σπίτι μας. Στη κατανάλωση ενέργειας τα κτήρια έχουν την τιμιτική τους. Από την κατασκευή την συντήρηση μέχρι  και την λειτουργία τους καταναλώνεται ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης ενέργειας. Γνωρίζουμε όμως  ότι υπάρχουν και πολλές λύσεις για εξοικονόμηση αυτής. Πλέον ένα ποσοστό κατοικιών  λειτουργούν οικολογικά,  με τρόπο που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Γνωρίζουμε όμως τι σημαίνει οικολογικό σπίτι;

Με βάση στατιστικών ερευνών ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν βοηθάει να ζούμε με οικολογικό τρόπο σε ένα σπίτι. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε διάφορες πληροφορίες  θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε και να δώσουμε ιδέες,σε όσους  θέλουν και έχουν την οικονομική ευχέρεια να χτίσουν ένα οικολογικό σπίτι.

Σύμφωνα με έρευνες ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκο επίπεδο. Η ηλεκτρική και η θερμική ενέργεια επιβαρύνει κατά πολύ την ατμόσφαιρα καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από εκεί. Επιπλέον  ένα 32%  της ενέργειας προέρχεται από τις  βιομηχανίες και το υπόλοιπο 28% από τις μεταφορές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση της ενέργειας που καταναλώνεται στην χώρα μας και αυτό οφείλεται στην αυξηση των κλιματιστικών και των μικροσυσκευών. Μία τεράστια σπατάλη ενέργειας αφου πολλές συσκευές είναι παλιές και επιπλέον  ένα μεγάλο ποσοστο κατοικιών και διαμερισμάτων θερμαίνεται  ακόμη με την χρήση  πετρελαίου. Κάτι που είναι τελείως μη οικολογικό. Έχουμε δηλαδή από την αρχή του χτισίματος ενός κτιρίου μέχρι και την χρήση του, μία αντιοικολογική τακτική και μία σπατάλη ενέργειας που δεν βοηθάει ούτε το περιβάλλον ούτε   την τσέπη μας. 

Από μία περίοδο και μετά η Ευρωπαϊκή ένωση άρχιζε  να θέτει στόχους ώστε οι χώρες της ευρώπης να υιοθετούν οικολογικές συνήθειες και συγκεκριμένα στον κτιριακό τομέα την  κατασκευή πράσινων  κτιρίων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτο θα επιτευχθεί με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας των φυσικών πόρων  όπως το φυσικό αέριο και  άλλα πολλά που θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Άς ξεκαθαρίσουμε και να δούμε τι είναι  ακριβώς ένα οικολογικό σπίτι;

Ένα πράσινο σπίτι αρχικά για να κατασκευαστεί θέλει πρώτα να σχεδιαστεί σωστά. Χρειάζεται  μία καλή μελέτη  δηλαδη. Η μελέτη αυτή θα καθορίζει  τον σωστό προσανατολισμό του. Η πλευρά που θα έχει τα ανοίγματα όπως παράθυρα και μπαλκονόπορτες θα πρέπει να κοιτάζει στον νότο. Και αυτη με τα λιγότερα ανοίγματα στον βορρά. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το σπίτι από τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα από τους ψυχρούς ανέμους. Προσπαθήστε η βορεινή πλευρά όσο γίνεται να προστατεύεται με δέντρα ή τοποθετώντας μια αποθήκη ή έναν χώρο στάθμευσης.

Τα χρώματα παίζουν με την σειρά τους παίζουν  ένα σημαντικό ρόλο. Η εξωτερική πλευρά της κατοικίας σας καλό θα είναι να βαφτεί με ανοιχτά χρώματα. Τα σκούρα χρώματα απορροφούν πολύ πιο εύκολα  την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να το σπίτι σας να θερμαίνεται, κατι που δεν το θέλετε τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ανοιχτά χρώματα από την άλλη  αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και προσφέρουν μεγαλύτερη δροσιά με αυτον τον τρόπο.

Προσπαθήστε τις νυχτερινές ώρες να αερίζετε τους χώρους του σπιτιού σας ώστε να τους διατηρείτε πιο δροσερούς  τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιήσετε λιγοτερο συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια όπως τα κλιματιστικά. 

Μία ακόμη  λύση για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνωση του σπιτιού σας. Η μόνωση   θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερθέρμανση των εσωτερικών χώρων το καλοκαίρι και την διατηρηση της ζέστης τον χειμώνα. 

Κάντε έξυπνες επιλογές στην αγορά συσκευών. Αγοράστε ηλεκτρικές συσκευές Α  ενεργειακής κλάσης. Επίσης τοποθετήστε   στις λάμπες φωτισμού λαμπτήρες οικονομίας. Οι αγορές αυτές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ενέργεια που καταναλώνετε κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία και στα χρήματα σας.

Εκτός από την μόνωση η σκίαση είναι σημαντική για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Με  Δέντρα, Στέγαστρα, ή τέντες θα  αποφύγετε την πολλή  ζέστη τους θερινούς μήνες. 

Μετατρέψτε την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Τα φωτοβολταϊκά και τα ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια. Υπάρχουν κατοικίες λίγες μεν αλλά ως προς την κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν αυτόνομες.

Ένα οικολογικό σπίτι μπορεί να κοστίζει παραπάνω από ένα συμβατικο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να υιοθετήσετε τις παραπάνω συμβουλές. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει  απόσβεση των χρημάτων σας μετέπειτα από κάποια χρόνια ανάλογα την επένδυση που θα έχετε κάνετε.

Είναι εύκολο όμως να αλλάξουμε τα παλιά μας σπίτια κανοντας τα πιο οικολογικα;

Φυσικά και μπορείτε! Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο σπίτι σας που θα σας κανει να εξοικονομείτε ενέργεια και στο άμεσο μέλλον και  χρήματα.

Πάμε να δούμε κάποιες έξυπνες  ιδέες!!

  • Αντικαταστήστε τις παλιές λάμπες  με λάμπες οικονομίας
  • Επιπλέον τοποθετηστε λέβητα φυσικού αερίου αντι για λέβητα πετρελαίου
  • Τοποθετήστε ηλιακό πάνελ  για ζεστό νερό
  • Τέντες για σκίαση και νάιλον τέντες για την διατήρηση της ζέστης  τον χειμώνα 
  • Τοποθετήστε μόνωση εσωτερική ή εξωτερική αναλόγως τις ανάγκες σας
  • Αντι για κλιματισμό βαλτε ανεμιστήρες οροφής 

Σας συστήνουμε  ανεπιφύλακτα να κάνετε αν μπορείτε αυτές  τις αλλαγές. Το αποτέλεσμα; Ένα ζεστό σπίτι το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Ένα σπίτι επισης που εξοικονομεί ενέργεια. Ακουγεται  πολύ ωραιο!  Το κόστος όλων αυτών των αλλαγών όμως  μπορεί να σας φανεί λιγο μεγαλο για αρχή. Αλλά εσείς πρέπει να βλέπετε το μέλλον. Με έναν καλό σχεδιασμό θα έχετε ένα λειτουργικό  σπίτι που σέβεται το περιβάλλον και θα μπορει να σας αποφέρει χρήματα πίσω μεσω της απόσβεσης που θα κάνει με τον καιρό. Το σπίτι μας είναι ο χώρος που περναμε ενα μεγαλο κομματι της ζωης μας. Η  οικολογία είναι το μέλλον και σιγουρα πρεπει να μπουμε σιγα σιγα σε αυτην την κατευθυνση. Ελπιζουμε οι συμβουλές και οι ιδέες μας να σας βοηθήσαν αρκετα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *