Οικολογία

Πως μπορείς να μαγειρεύεις οικολογικά & οικονομικά

Πως μπορείς να μαγειρεύεις οικολογικά & οικονομικά

Και σε ποιον δεν αρέσει το καλό φαγητό. Σίγουρα και σε εσένα έτσι;

Πλέον, μπορείς να κάνεις νόστιμα πιάτα και σνακ με λίγα χρήματα αλλά και με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον ♻️

Το πρόβλημα:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο από το 30% της συνολικής μόλυνσης του περιβάλλοντος, προέρχεται από τον κλάδο των τροφίμων και της καλλιέργειας, της παραγωγής, της επεξεργασίας και μεταφοράς των τροφίμων. Παρόλο που η τροφή είναι το πολυτιμότερο αγαθό παγκοσμίως, παρατηρούμε πως το μοντέλο που χρησιμοποιείται, χρειάζεται άμεσα αλλαγές, ούτως ώστε να μην επιβαρρύνεται το περιβάλλον, κατά τις παραπάνω διαδικασίες.

“Δε μπορώ να σώσω εγώ τον κόσμο”.

Σίγουρα, με τις 3-4 αλλαγές που θα κάνεις στην καθημερινότητα σου, δε θα σώσεις τον πλανήτη; Ή μήπως θα το κάνεις;
Αν αλλάξεις κάποιες συνήθειες εσύ και πείσεις και τον στενό σου κύκλο να το κάνει και αυτός, θα έχεις κάνει το χρέος σου και θα έχεις βοηθήσει όσο περισσότερο μπορείς. Από εκεί και πέρα αν ένας από τους 5-6 που θα πείσεις εσύ, καταφέρει και αυτός να πείσει άλλους τόσους, καταλαβαίνεις ότι δημιουργείται μια μεγάλη αλυσίδα την οποία δημιούργησες εσύ.

Με τον τρόπο αυτό, μειώνεις τα έσοδα εταιρείων που χρησιμοποιούν πλαστικό, δε σέβονται το περιβάλλον. Αν αυτό πάρει μεγάλη έκταση, οι εταιρείες αυτές θα αναγκαστούν να κάνουν αλλαγές στο μοντέλο τους, έχοντας την προστασία του περιβάλλοντος, ως ένα πρωταρχικό παράγοντα τον οποίο θα πρέπει να δώσουν σημασία, για να έχουν την επιτυχία που αναζητούν.

“Τι μπορώ να κάνω;”

 1. Δεν πετάμε φαγητό στα σκουπίδια.

  Αυτό, μπορείς κυρίως να το καταφέρεις, κάνοντας μια λίστα με το τι ακριβώς χρειάζεσαι για να περάσεις την εβδομάδα σου. Κάνε σωστούς υπολογισμούς και όταν φτάσεις στο super market, ΜΗΝ αγοράσεις προϊόντα τα οποία δε βρίσκονται στη λίστα σου. Να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου αλλά και με τα μέλη της οικογένειας που πηγαίνουν για ψώνια.
  Ακόμη και αν περισσέψει φαγητό το οποίο δε μπορούμε να καταναλώσουμε, είναι προτιμότερο να το δώσουμε σε κάποιο κατοικίδιο μας ή σε κάποιον άστεγο της περιοχής

 2. Αγοράζουμε φρούτα, κρέας και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

  Σίγουρα, κάποια από αυτά ίσως περιέχουν λιπάσματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και βιολογικά λιπάσματα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε μεταλλαγμένο και γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο.

 3. Καλλιέργησε μόνος σου.

  Αν έχεις πρόσβαση σε κάποιο κτήμα, χωράφι ή τον κλασικό “μπαχτσέ”, μπορείς να καλλιεργήσεις μόνος σου την τροφή σου. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα αλλά και θα είσαι απόλυτα σίγουρος για την ποιότητα του φαγητού σου. Όχι, δεν ειναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις. Είναι ζήτημα εξοικείωσης και μπορεί να σου αρέσει αρκετά η διαδικασία. Και το πιο σημαντικό; Θα είναι το πιο νόστιμο φαγητό που θα έχεις φάει ποτέ, γιατί προέρχεται από τον κόπο σου.

 4. Χρησιμοποιήσε τα σωστά εξαρτήματα μαγειρικής.

  Χύτρες ταχύτητας και γάστρες μπορούν να κάνουν το φαγητό σου νόστιμο αλλά και να γλιτώσεις πολλά χρήματα σε εξοικονόμηση ενέργειας.

 5. Εξοικονόμηση νερού

  Πριν πλύνεις τα πιάτα σου, μπορείς να τα μουλιάσεις σε χλιαρό νερό για να καθαρίσουν πιο εύκολα. Επίσης, μπορείς να μουλιάσεις τα λαχανικά σου στο νεροχύτη παρά να τα πλένεις 6-7 λεπτά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τέλος, αν θέλεις να χρησιμοποιείς οικολογικά υγρά πιάτων, τα οποία ΔΕΝ έχουν χημικά και είναι πιο φιλικά προς το δέρμα σου, κάνε ένα κλικ εδώ ? Οικολογικά Υγρά Χεριών σε Προσφορά.

 6. Προμηθεύσου υλικά, από την λαϊκή αγορά

  Η λαϊκή αγορά της περιοχής μας, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει οικονομικότερα και ποιοτικότερα προϊόντα από το super market. Επίσης, μπορεί να πάμε με τα πόδια στη λαϊκή αγορά, παρά να πάρουμε το αυτοκίνητο και να πάμε σε ένα μεγάλο super market το οποίο ίσως βρίσκεται πιο μακρία από το σπίτι μας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε οικονομικά και τους τοπικούς παραγωγούς της πόλης μας.

 7. Χρησιμοποιούμε σακούλες πολλών χρήσεων.

  Πήγαινε για ψώνια, με τις δικές σου σακούλες. Μην παίρνεις κάθε φορά νέες σακούλες από το super market οι οποίες επιβαρρύνουν το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σου.

 8. Αποφεύγουμε εισαγόμενα προϊόντα.

  Τα εισαγώμενα είδη, χρειάστηκε να ταξιδέψουν στη χώρα μας με αεροπλάνα, καράβια κτλ η οποία μεταφορά, προκάλεσε έξτρα μόλυνση στο περιβάλλον. Ενώ τα τοπικά είδη, προκάλεσαν σημαντικά μικρότερη ρύπανση. Ενίσχυσε την τοπική οικονομία και μην προτιμάς τα εισαγώμενα είδη.

Ο πλανήτης μας, βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο. Έχεις μια σημαντική ευκαιρία να δείξεις το σωστό δρόμο, αλλάζοντας κάποιες μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινότητα σου.
Γίνε το σωστό παράδειγμα!


✅ Θέλεις να βοηθήσεις το περιβάλλον;
? Εμείς στο Treez.gr, φυτεύουμε δέντρα με κάθε σου παραγγελία.

♻️ Δες τα οικολογικά προϊόντα μας εδώ ? Οικολογικό Κατάστημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *