Οικολογία

Πως αναγνωρίζουμε ένα οικολογικό προϊόν

Πως αναγνωρίζουμε ένα οικολογικό προϊόν

Η ρύπανση των παγκοσμίων εδαφών αποτελεί ένα υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα στον πλανήτη μας. Οι υδάτινοι πόροι καθώς και τα χερσαία εδάφη που απαρτίζουν τον πλανήτη μας υποβαθμίζονται χρόνο με τον χρόνο. Με δισεκατομμύρια τόνους αποβλήτων που περιέχουν φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες μολύνουν σε σημαντικό βαθμό το οικοσύστημα. Λύση αυτής της επικίνδυνης στροφής που έχει πάρει ο πλανήτης είναι μια οικολογική κατεύθυνση με πράσινες λύσεις και αντικατάσταση των κλασικών προιοντων με οικολογικά προιοντα. Η χρήση των οικολογικών προϊόντων είναι αυτά που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη μας. Πώς όμως αναγνωρίζουμε ένα οικολογικό προϊόν; Ποια χαρακτηριστικά έχει;

Τα οικολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών εισροών, από την αρχή της παραγωγής τους και σε όλες τις διεργασίες που θα περάσουν μέχρι την κατανάλωση τους. Απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου. Τα οικολογικά προϊόντα είναι φιλικά προς το περιβάλλον ακόμη και όταν θα πεταχτούν, καθώς πολλά είναι βιοδιασπωμενα η είναι ανακυκλώσιμα. Ένα προϊόν για να θεωρηθεί οικολογικό πρέπει να περάσει από τους κατάλληλους ελέγχους και να πάρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Κάθε χρόνο γίνονται έλεγχοι σε όλα τα οικολογικά τα προιοντα. Κάποια προϊόντα πλασάρονται ως οικολογικά αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Θέλει προσοχή γιατί σε κάθε προϊόν πρέπει να αναγράφονται κάποια στοιχειά και να υπάρχουν τα κατάλληλα σύμβολα της εταιρείας που τα ελέγχει, ώστε να πιστοποιηθεί και να θεωρηθεί οικολογικό. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα βοηθάει τις επιχειρήσεις ώστε να αναγνωρίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους που έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από την προμήθεια των πρώτων υλών και την παραγωγή, μέχρι την χρήση και διάθεση των προϊόντων τους.  Είναι είναι ένα εθελοντικό σήμα που βοηθάει να ανεβάσει ακόμη πιο πολύ την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Γιατί να προτιμήσεις ένα οικολογικό προϊόν

Τα οικολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά για τον άνθρωπο σε σχέση με τα υπόλοιπα προιοντα. Χρησιμοποιούνται αγνές και φυσικές πρώτες ύλες. Τα τρόφιμα δεν είναι επιβλαβή και έχουν στόχο την ανθρώπινη υγεία καθώς παράγονται με οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά έχουν ήπια δράση και προστατεύουν το ανθρωπινό σώμα από πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περίπτωση που έρθουν σε άμεση επαφή. Τα οικολογικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα, αυτό θα πει ότι έχει γίνει ο κατάλληλος έλεγχος και υπάρχει εγγύηση προϊόντος, και οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν τα πιστοποιητικά για να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος. Επιπλέον δεν επιβαρύνουν το έδαφος καθώς οι καλλιέργεια και η παραγωγη των προιοντων είναι ακίνδυνη. Δεν μένουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα και τοξικά απόβλητα στο έδαφος, αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος που πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας τα οικολογικά προιοντα. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι πολύ πιο χαμηλή για να παραχθούν και έχουμε λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Επίσης διασφαλίζουμε την μείωση της μόλυνσης των υδάτινων πόρων και μείωση των πλαστικών που καταλήγουν εκεί κατά πολύ.

Οι λόγοι αυτοί μας κάνουν σιγά σιγά να αλλάξουμε συνήθειες και να βάλουμε στην ζωή μας τα οικολογικά προιοντα. Κερδίζει ο πλανήτης μας και αυτόματα και εμείς. Όταν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον διασφαλίζουμε αμέσως και την ανθρώπινη υγεία. Το μέλλον έρχεται και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας! Θέλουμε να μειώσουμε τα σκουπίδια στην θάλασσα και στην στεριά και να παράγουμε ανώδυνα συσκευασίες και προιοντα που θα είναι βιοδιασπωμενα είτε θα ανακυκλώνονται και γενικά δεν θα γίνονται βάρος κατά την απόρριψη τους στο περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος μας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και με κάθε μικρή αλλαγή που θα κάνει ο καθένας μας στην καθημερινότητα του, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Ας κάνουμε την αρχή ζώντας με σεβασμό στον τόπο αυτό που ζούμε και μας συντηρεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *